Bugun...


Bedrettin GÜNDEŞ

facebook-paylas
Biz Mersiniz Mersin Türkiye’dir
Tarih: 14-11-2023 12:54:00 Güncelleme: 14-11-2023 12:54:00


Biz Mersiniz Mersin Türkiye’dir

 

Cumhuriyet; ekonomik, toplumsal, sosyal alanda feodal ilişkilerin ve monarşik yapının değişim ve dönüşümüyle hayat bulan bir devlet yapılanmasıdır. Cumhuriyet bir önceki devlet anlayışından daha ilerici ve dönüşüme açık olmasına rağmen, demokratik özellikleri taşıyabileceği gibi, totaliter bir anlayışla da sürdürülebilir.

 

Cumhuriyet, halkın katılımıyla şekillenen bir yönetim biçimi değildir. Cumhuriyet, demokrasiyle bütünleştiği zaman, halkın iradesiyle demokratik kanallarını işlettiği zaman bir anlamı vardır.

İran devlet biçimi de cumhuriyettir. Afganistan da, Sis ‘nin Mısırı da Cumhuriyetle yönetilmektedir. Yani baskıcı, totaliter, kendi halkını ezen birçok devlet’e Cumhuriyetle yönetilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti de, kendi tarihinde birçok badirelerden geçerek oluşturduğu cumhuriyetini, baskıcı, totaliter bir yapıdan arındırarak demokrasiyle bütünleştirmeye çalışıyor.

 

Evet, Mersin Cumhuriyetle demokrasinin iç içe geçtiği bir şöleni yaşadı. Cumhuriyet meydanında hemşehri derneklerinin karnaval havasında başlayan1.Kültür Festivali, Mersin’in, demokrasi kültürü ve kültürlerarası iletişimi açısından ne derece önde olduğunu açıkça gösterdi.

 

MABİYAD’ın organizasyonunda hazırlıkları tamamlanan ve bir bayram havasında başlayan Festivalin yarattığı olumlu hava, “ Biz Mersiniz Mersin Türkiye’dir” sloganına uygun olarak tüm kültürlerin bir araya gelmesini sağladı.

“Biz Mersiniz Mersin Türkiye’dir” sözü öylesine söylenmiş bir slogan değildir. Övünerek söylemeye çalıştığımız; dinlerin, dillerin, kültürlerin, renklerin bir arada kardeşçe yaşadığı ve bu kardeşliği yaşamın her alanında hissettirmeye çalıştığı bir kenttir Mersin.

 

Bu renkliliğin, birlikteliğin, demokrasi kültürünün hayat bulduğu Mersinde, 1. Kültür Festivali açılış günü, Cumhuriyetle Demokrasinin bütünleştiği bir halk şöleni havası yaşatıldı. Etkinliğin yapıldığı alanın adı Cumhuriyet, yaşanan ise halkın demokrasiye olan bağlılığıydı.

 

İşin özü; Romanlarla Hakkârililer halay çekiyor, yanı başlarındaki Yörük çadırından alkış alıyor. Kol kola girerek dansla, halayın ortak ritminde Buluşuyorlar. Yüzlerindeki tebessümle, yüreklerindeki coşkuyu birleştirip Kardeşçe, dostça her türlü ilkel düşünceye, ayrımcılığa karşı birlikte halay çekiyorlar.

 

Kadirlililer, Vanlılar, Yozgatlılar, Mardinliler, Gülnarlılar, Sivaslılar yan yana dizilmiş kendi çadırlarında kendi kültürlerini sergiliyorlar. Kimseyi dışlamadan, küçümsemeden, yok saymadan. Çay alıp börek veriyorlar. Bir arada kardeşçe yaşamanın güzelliğini sunuyorlar.

 

Yaşanan coşkudan, birliktelikten, yan yana olmaktan son derece mutlular. Birbirini anlama açısından son derece ileri düzeyde olan Mersinli hemşehriler, işte bizim gerçeğimiz bu diyorlar. “Biz Mersiniz Mersin Türkiye’dir” sloganını yaşamın gerçeğiyle bütünleştiriyorlar.

 

Yıllardır özlenen bu tabloyu MABİYAD ( Mersin Bürokratlar ve İş insanları Derneği) çok iyi kurgulayarak başlattı. Çok özenle hazırlanmış bir organizasyon.Festival, demokrasi kültürü açısından önemli olduğu kadar, örnek bir halk şöleni gibi başladı.

Bu halk şöleni, bu Mersin demokrasi klasiği, bu birbirini anlama ve tanıma, yan yana, omuz omuza olma, barış havası içinde coşkuyu yüreklerde yaşatma etkinliği bu düzeyde kalmamalı. MABİYAD’ın başlattığı bu demokrasi halk şölenini, çok daha ileri boyutlara taşımak gerek. Özellikle Akdeniz Belediyesi dışında hiçbir Belediye başkanının festivale çağrılı olmalarına rağmen katılmamaları, Mersinli yurttaşlar ve hemşehri dernekleri tarafından yadırgandı.

 

Bu etkinlik sadece MABİYAD’ın omuzlarında kalmamalı, onlara güç verilmeli. Sadece MEBİDER değil, tüm yerel, mesleki ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek geliştireceği ve tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir Barış karnavalı, kültür şöleni, halk festivali havasında sürdürülmeli ve yaşatılmalıdır.

 

Hemşehri derneklerinin bir araya geldikleri bu etkinliklerde, yerel kültürler tanıtılırken ve kültürler arası diyalog sağlanırken, Mersin’in geleceği, problemleri, birlikteliği ve Mersinlilik bilincinin geliştirilmesi için de, bir üst birlik oluşturulmalıdır.

Bu üst birlik, tüm hemşehri derneklerini bir araya getiren ve Mersini daha ileriye taşımanın ve ortak yaşama kültürünü yaratmanın çabası içinde olmalıdır. Mersin’in sorunlarına ortak müdahale, sevincine ortak katılım, geleceğini kurgulamada ortak akıl ve ortak bilinç yaratılmalıdır.

 

Kültür Festivali, MABİYAD sayesinde iyi bir başlangıçla yeni bir süreç başlattı. Bu sürece herkes sahip çıkmalı ve desteklemelidir. Birçok alanda sanatsal ve kültürel etkinliklerin ve festivallerin yapıldığı Mersin’de, yeni bir soluk daha açıldı. Birlikte yaşama kültürünü çok daha ileri boyutlara götürecek “Biz Mersiniz Mersin Türkiye’dir” anlayışına katkı sunan, festival etkinliğine emeği geçen herkese teşekkürler…





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
https://www.ilan.gov.tr/
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI